black screen with cursor on xp pro boot

Talk about anything related to the UBCD, PC troubleshooting etc.

Moderators: Icecube, StopSpazzing

Post Reply
Message
Author
manmountain
Posts: 2
Joined: Tue Aug 23, 2011 8:03 am

black screen with cursor on xp pro boot

#1 Post by manmountain » Tue Aug 23, 2011 8:42 am

I am getting black screen with cursor when trying to boot xp pro. It will not allow me to go to safemode either. When running windows recovery disk it says I have no hard disks. Ran avira recovery and hard disk are there. They are in bios. Ran UBCD 511 and was able to get windows to boot fine. Ran all malware, virus checks and registry mechanic and everything is fine. Seems to allow me to run everything in windows fine. When I reboot, I get same.

ady
Posts: 829
Joined: Sat May 08, 2010 5:26 am

Re: black screen with cursor on xp pro boot

#2 Post by ady » Tue Aug 23, 2011 12:10 pm

manmountain wrote:Ran UBCD 511 and was able to get windows to boot fine.
How? What did you do? Which program of UBCD you used? Which actions / operations you made?

manmountain
Posts: 2
Joined: Tue Aug 23, 2011 8:03 am

Re: black screen with cursor on xp pro boot

#3 Post by manmountain » Tue Aug 23, 2011 12:46 pm

When I got black screen with cursor I tried windows recovery cd disk and tried to load the drivers I have for SCSI or Raid but didn't want to take. Tried the S menu and it won't acknowledge hard disks. I am running ACARD mirror drives. I ran Knoppix and drives seem to be good and retrieved all the data I needed. (That took a few days) That is when I found you guys and UBCD 511. Got me right in.
I booted the UBCD 511, went to HDD, Boot Management and used PLoP program and booted fine. Spybot wanted approval on quit a few things. But other than that it booted right up. Ran Spybot, Avira, Malwarebytes and Registry Mechanic. Everything seems to be ok. Rebooted and would not boot. I have no idea what to do from here.

ady
Posts: 829
Joined: Sat May 08, 2010 5:26 am

Re: black screen with cursor on xp pro boot

#4 Post by ady » Thu Aug 25, 2011 6:35 am

manmountain wrote:
I booted the UBCD 511, went to HDD, Boot Management and used PLoP program and booted fine. Rebooted and would not boot. I have no idea what to do from here.
I think that you might have a problem related to the Windows boot files and the MBR / PBR. Using Plop, you have effectively skipped part of the "normal" booting procedures.

Some of the Boot Management tools in UBCD might help you. For example, you have tools to edit boot.ini, or to edit the registry.

Rebuilding the normal Windows MBR and PBR might help you. Only in the case that the problem is not in the Windows booting files, but in the MBR /PBR parts of the booting process, then editing / fixing the MBR / PBR sectors might help.

If you are able to reproduce the successful boot into Windows using Plop again, then this is a strong sign that the problem is located on the parts of the booting process that Plop "replaces".

If your Windows XP CD doesn't recognize your hard drives, then you need some (currently missing) drivers to be included in that CD (or using F6 method) so the HDD (and, then the MBR, PBR and boot files) could be identified and eventually could be repaired.

Icecube
Posts: 1278
Joined: Fri Jan 11, 2008 2:52 pm
Contact:

Re: black screen with cursor on xp pro boot

#5 Post by Icecube » Thu Aug 25, 2011 2:38 pm

Try writing a new MBR with Testdisk.
Download Ultimate Boot CD v5.0: http://www.ultimatebootcd.com/download.html
Use Parted Magic for handling all partitioning task: http://partedmagic.com/

Post Reply